Opleiding systeemdynamiek in organisaties

opleidingstraject

Opleidingstraject systeemdynamiek in organisaties

Hoe functioneren systeemdynamieken in organisaties? En nog belangrijker… Wat kan je met die info om obstakels te overwinnen en nog meer uit je team te halen? Het zijn enkele van de vele vragen die we tijdens het intensieve opleidingstraject over systemisch coachen in organisaties beantwoorden. Hier krijg je alle info om zelf als organisatie opsteller of systemisch coach aan de slag te gaan.

wat je gaat leren

8 Topics in 19 lessen

Vier internationale topdocenten gidsen je langs 8 lesmodules in 19 lesdagen met voldoende tijd tussen de verschillende modules om de leerstof te verwerken, in de praktijk toe te passen en bijkomende vragen te formuleren.

Data

 • Module 1:    31 aug, 1 – 2 september 2022
 • Module 2:   17 – 18 november 2022
 • Module 3:   30 – 31 januari 2023
 • Module 4:   27 – 28 maart 2023
 • Module 5:   22 – 23 mei 2023 (online)
 • Module 6:   26 – 27 – 28 juni 2023
 • Module 7:    11 – 12 sept 2023
 • Module 8:   16 – 17 – 18 oktober 2023

 

Praktische weetjes

 • Locatie: De Kluizerij, Aalstersedreef 1, 1790 Affligem
 • Beperkte groepsgrootte met max. 18 deelnemers
 • Prijs: 5.700 € excl. btw

Wat je leert?

In dit intensief en allround opleidingstraject komen alle aspecten van systeemdynamieken, organisatieopstellingen en systemisch begeleiderschap aan bod. Je krijgt een kristalheldere uitleg over de theorie en oefent er ook op los met organisatieopstellingen aan de hand van concrete cases.

 • Hoe kijk je naar organisaties en netwerken vanuit een systemisch perspectief?
 • Hoe herken je courante dynamieken en hoe vertaal je die naar vragen en acties?
 • Hoe beïnvloeden je persoonlijke dynamieken het geheel en jouw leiderschap?
 • Hoe gebruik je je zintuigen als instrument op een zo objectief mogelijke manier?
 • Hoe pas je de technieken van een systemische basishouding in je bedrijf of organisatie toe?
 • Hoe begeleid je (live of online) opstellingen binnen een organisatiecontext?

Het doel? Jou voldoende kennis, ervaring en zelfvertrouwen geven om zelf organisatieopstellingen te begrijpen, te integreren en optimaliseren. Met de verworven kennis en ervaring pak jij organisatorische vraagstukken doelgericht en succesvol aan. 

8 lesmodules

Module 1 | 3 mechanismen van fenomenologisch systeemwerk

(3 dagen)

Aan de basis van systemisch fenomenologisch werk liggen drie mechanismen. We verkennen het eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en de evolutionaire kracht. Elke lesdag leggen we een mechanisme onder de loep en toetsen deze af aan je persoonlijk functioneren als mens en als begeleider.

Module 2 | Waarnemen vanuit systemisch perspectief

(2 dagen)

Bij een opstelling maken we gebruik van informatie die vaak onbewust in een persoon of organisatiesysteem is opgeslagen. Om toegang te krijgen tot die informatie gebruiken we het systemische waarnemen. We oefenen dat op vele manieren. In twee- en drietallen, met de hele groep en in een eerste deel van een opstelling. Zonder onrecht te doen aan het geheel wordt het opstellingsverloop in kleine eenheden opgedeeld. Zo word je je bewust van innerlijke keuzeprocessen, vragen en impliciete vooronderstellingen. En leer je onderscheid te maken tussen lichamelijke reacties van de cliënt en van jouzelf.

 

Module 3 | Dynamieken in organisaties herkennen en basis opstellen

(2 dagen)

In deze module leren we meer over courante systeemdynamieken in organisaties. Hoe herken je ze, hoe voorkom je ze en hoe vertaal je deze informatie in concrete actiepunten. We starten ook met de beginselen van opstellingen in een bedrijfscontext. Via casuïstiek zetten we systemische aanknopingspunten om in concrete begeleidersvaardigheden.

Module 4 | Opstellingen in bedrijven

(2 dagen)

We verdiepen ons in opstellingen binnen organisatiestructuren. Talloze topics komen in deze module aan bod. We bekijken de route in de opstelling, mogelijke interventies, bewegingen van representanten en begeleiding van proceswerk. Uiteraard beantwoorden we ook kernvragen zoals: Wat vertelt de Gestalt en wat is de Waarheid? We oefenen met herkenbare business cases en cases die zich aandienen, mogelijk met ook een maatschappelijke inhoud.

Module 5 | Online begeleiden

(2 dagen)

Ook als systemisch coach zal je regelmatig telewerken en begeleiding op afstand organiseren. Maar hoe doe je dat precies? In deze module introduceren we online opstellingsvormen zoals SystemicVR. Systemisch waarnemen in een online context en online werkvormen komen ook aan bod.

Module 6 | Praktische werkvormen

(3 dagen)

In module 6 leggen we de focus op de praktijk door herkenbare vraagstellingen te beantwoorden:

 • Welke alternatieven zijn er voor de klassieke diagnoseopstelling?
 • Welke wervormen en opstellingen kies je best voor team coaching?
 • Werk je met een volledig team, zonder het team of met externe representanten?
 • Waarop letten in je contract met de klant?
 • Welke setting is geschikt?
 • Welke tools kan je inzetten zonder opstellingen?
Module 7 | Praktijkoefening

(2 dagen)

Oefenen maar! Onder supervisie van je trainers begeleiden we een gastcliënt. Aan jou om alle verworven vaardigheden in de praktijk toe te passen. Je krijgt instant feedback en we gaan tegelijkertijd nog dieper in op technische vaardigheden. Waar mogelijk halen we ook herkenbare thema’s en organisatievraagstukken aan die we aftoetsen aan de beroepspraktijk. Wat leren opstellingen in een familiebedrijf ons over het thema familiebedrijven? Hoe systemisch reflecteren op ziekteverzuim, reorganisatie of groei?

Module 8 | Puntjes op de i

(3 dagen)

Nu je de nodige kennis en vaardigheden op zak hebt, scherpen we je technische skills verder aan. We focussen ook op jouw rol als begeleider. We bespreken onder meer hoe je jouw achtergrond in je systemisch werk integreert in diverse werkvelden en opleidingen. Tenslotte komen ook integratievragen over privé- en beroepsleven en de impact van je persoonlijke familiale achtergrond op je systemisch leiderschap aan bod.

Inbegrepen

Je deelnameprijs van 5.700 € omvat:

 • Koffie, thee en lunches tijdens alle fysieke lesmomenten
 • Hand-outs, oefenmateriaal en digitale lesdocumentatie
 • Overnachtingen zijn niet inbegrepen in de prijs: overnachting 80€, ontbijt 12€, diner 17€. Prijzen zijn excl. btw. Prijswijzigingen door De Kluizerij zijn mogelijk.

Internationale toptrainers

Ook voor deze opleiding systemisch coachen haalt Human Architects vier internationale toptrainers naar België. Yvonne Lonis, Jochen Beyer, Petra Van de Kop en Lieve Picard hebben een uitzonderlijke expertise in systemisch werk opgebouwd en delen afwisselend hun kennis met je in deze 19-daagse opleiding.

Yvonne Lonis

Yvonne Lonis

Voor HR trainer en executive coach Yvonne Lonis hebben systeemdynamieken haast geen geheimen meer. Deze vlotte Nederlandse vertaalt meer dan 20 jaar expertise in duidelijke taal met gerichte focus op praktische toepasbaarheid.

> Bekijk haar cv

 

Jochen Beyer

Jochen Beyer

Na een lange carrière in de chemische sector verdiepte Jochen Beyer zich in de chemie tussen mensen. Jochen specialiseerde zich in fenomenologisch systeemwerk en coaching technieken en vertaalde ook professionele vakliteratuur over deze onderwerpen.

> Bekijk zijn cv

 

Yvonne Lonis

Lieve Picard

Vanuit eigen ervaring wat systemisch coachen kan bewegen in een team, bij een professional of manager, wil ik bijzonder graag deze aanpak verspreiden in Vlaanderen en mijn passie delen en laten stromen.

Jochen Beyer

Petra Van De Kop

Petra’s interesse ligt in het toepasbaar en toegankelijk maken van systemisch werk. Mensen, teams en organisaties tools in handen geven om praktische interventies te doen die bijdragen aan vitaliteit. Gewoon in een adviesgesprek, zonder opstellingen, in taal die aansluit bij de klant.

> Bekijk haar cv

Het nut van deze opleiding

Systemisch begeleiden in organisaties begint bij een goed begrip van  systeemdynamieken, opstellingen en organisatiestructuren. Eerst moet je de onderliggende oorzaken van organisatievraagstukken leren herkennen voor je met opstellingen aan de slag kan. En dat vergt dan weer ervaring. Dit intensieve opleidingstraject combineert theorie, oefeningen en praktische tips zodat je alle tools hebt om zelf met systeemdynamieken aan de slag te gaan.

Inschrijven? Doen!

Je hebt niets te verliezen en heel wat te winnen door je contactgegevens hieronder na te laten. Daarna volgt een telefoontje van Lieve met meer informatie en om verder af te spreken.

Human Architects is een erkend dienstverlener voor de KMO-Portefeuille.