Waarom systemische opstellingen in organisaties hun ingang kennen …

Lieve Picard

Lieve is talent coach, mentor en facilitator systeemdenken voor ambitieuze professionals, ondernemers en managers

Gepubliceerd op 3 november 2022

Waarom steeds meer systemische opstellingen in bedrijven?

systemische opstellingen in bedrijvenHet valt op dat steeds meer Vlaamse bedrijven een bewuste keuze maken voor systemisch werk. Waar komt die opmerkelijke opmars van systemische opstellingen in bedrijven vandaan? Oorspronkelijk werden opstellingen immers ontwikkeld voor complexe vraagstellingen in de privésfeer. Bijvoorbeeld om meer inzicht te verwerven in onbewuste gedragspatronen en familiale spanningsvelden. Benieuwd wat je dan precies met opstellingen binnen een bedrijfscontext kan bereiken?

Het nut van systemische opstellingen in bedrijven

Organisaties en hun leidinggevenden krijgen tijdens hun groeiproces heel wat uitdagingen te verwerken. Om telkens de vooropgestelde targets te halen binnen continu veranderende contexten, moeten leidinggevenden snel schakelen en vaak direct beslissingen nemen. Dat kan uiteraard alleen als je je team(leden) door en door kent. De meerwaarde van systemische opstellingen in bedrijven is daarom niet te onderschatten. Opstellingen zijn namelijk een handige tool om verfrissende (en vaak verrassende) inzichten te verwerven door het onzichtbare zichtbaar te maken. Denk maar aan:

 • oorzaken van onbewuste gedragspatronen op de werkvloer
 • persoonlijke talenten en voorkeuren van individuele medewerkers
 • sterktes, uitdagingen en toekomstig groeipotentieel van teams

Hoe meer inzichten je in deze zaken hebt, hoe gerichter, sneller en doeltreffender je beslissingen kan nemen. Net die snelle en doordachte besluitvorming is een basisvereiste voor efficiënt en succesvol leiderschap.

Meest voorkomende redenen en praktijktoepassingen

De redenen om systemische opstellingen in bedrijven in te zetten zijn uiteenlopend. Leidinggevenden en professionals geven aan dat ze de systemische bril voornamelijk opzetten als ze:

 • constructieve uitwegen zoeken wanneer onbewuste patronen de interne organisatieprocessen en teamprestaties belemmeren
 • geschillen, zwakke verbindingen of verborgen werkelijkheden preventief willen voorkomen of curatief willen verhelpen
 • op een positieve manier onverklaarbare problemen, onredelijke eisen, ongewenst gedrag of frustraties op de werkvloer willen aanpakken
 • opmerken dat teamleden plots defensief gedrag vertonen of wanneer er spanningen optreden tussen werknemers en het management
 • duidelijker willen communiceren over zakelijke doelen, interne procesoptimalisatie of bij evaluatiegesprekken
 • het persoonlijke werkplezier, de professionele fierheid en de inzet van personeelsleden willen verbeteren
 • bewust willen werken aan mentaal welzijn op het werk, teamspirit en personeelsretentie
 • twijfelen tussen kandidaten bij aanwervingsprocedure, ontslag, herstructurering of promotie
 • meer omzet ambiëren in tijden waar de groei stagneert en/of klanten afhaken zonder aantoonbare reden
 • zakelijke opportuniteiten willen verkennen of bewust voorbereiden op nieuwe tactieken (bv. fusies, acquisities, marktonderzoek, product testing, …)
 • een probleem willen oplossen met alternatieve technieken wanneer de meer conventionele hulpmiddelen uitgeput zijn
 • persoonlijke vraagstellingen, uitdagingen en opportuniteiten willen onderzoeken zoals promotie, transfer of ontslag

Conclusie?

Systemische organisatie opstellingen zijn een sterke aanpak (zeker voor leidinggevenden) om nuttige inzichten te verwerven over onzichtbare actoren die teamprestaties beïnvloeden. Die inzichten laten op hun beurt toe om POTENTIEEL te herkennen en daar bewust op in te spelen via doelgerichte besluitvorming. De resultaten laten zich opmerken op verschillende vlakken. Meer zelfvertrouwen voor jezelf als leidinggevende, tevreden werknemers én een gezonde groei voor de hele organisatie.

Aan de slag!

Klaar om de meerwaarde van systemische opstellingen voor jezelf of voor je bedrijf zelf te ontdekken en het volledige potentieel van jou of jouw organisatie te ontketenen? Schrijf je in voor een onze masterclass “Potentieel” en laat je verrassen door de resultaten die je met onze systemische insteek neerzet voor jezelf en voor jouw team.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over de verschillende programma’s rond systemisch denken? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant…

Dagelijkse vragen ?

Dagelijkse vragen ?

Dagelijkse vragen ? We stellen vast dat er momenteel heel wat mensen in beweging willen komen. We ervaren vrij veel...

Lees meer