Dagelijkse vragen ?
frustratie op de werkvloer aanpakken

Lieve Picard

Lieve is talent coach, mentor en facilitator systeemdenken voor ambitieuze professionals, ondernemers en managers

Gepubliceerd op 21 januari 2021

Dagelijkse vragen ?

We stellen vast dat er momenteel heel wat mensen in beweging willen komen. We ervaren vrij veel ontgoocheling en frustratie op de werkvloer bij medewerkers omdat men geen budget krijgt voor de vervanging van medewerkers die vertrokken zijn, ontgoocheling omdat men niet gehoord wordt, ontgoocheling omdat men geen beslissingen neemt gezien er geen tijd is om met de toekomst bezig te zijn door de dagelijkse beslommeringen…

Heel vaak wordt de oorzaak van de frustratie op de werkvloer bij de directie gelegd en kijkt men niet of te weinig naar de eigen verantwoordelijkheid hierin. We zien dat het kunnen overbrengen van hun business case of van hun waardevolle voorstellen bij heel wat mensen vrij moeizaam loopt. Tevens detecteren we heel wat gebrek aan goesting of daadkracht of het met de woorden van Stephen Covey te citeren “moed” en “consideratie” zodat er een “win-win” situatie kan ontstaan (Habit 4).

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat mensen in beweging komen ? 

Bewustwording lijkt me, zeker in de huidige tijden, meer dan noodzakelijk. En hoe kunnen we dit dan laten groeien? Een heel eenvoudige aanpak is door dagelijks 5 tot 10 minuten enkele vragen te beantwoorden die er toe doen. Marshall Goldsmith schreef hier een bijzonder boek over “Triggers“. Zelf liet hij zich dagelijks bellen door een coach om deze vragen te beantwoorden gezien het meer garantie heeft dat dit dagelijks gebeurt wanneer je er een externe begeleider/coach/collega bij betrekt.

De vragen zijn heel eenvoudig :

  1. Heb ik mijn best gedaan om duidelijke doelen te stellen ?
  2. Heb ik mijn best gedaan om vooruitgang te boeken ten aanzien van het bereiken van mijn doel ?
  3. Heb ik mijn best gedaan om betekenis te vinden ? (meaning klinkt soms beter)
  4. Heb ik mijn best gedaan om gelukkig te zijn ?
  5. Heb ik mijn best gedaan om positieve relaties op te bouwen ?
  6. Heb ik mijn best gedaan om geheel en al betrokken te zijn ?

Belangrijk is dat deze vragen exact op die manier gesteld worden gezien hij deze door de jaren heen heeft bijgewerkt.

Wat het allemaal nog krachtiger maakt als je bij elk antwoord deze aanvullende vraag stelt : 

“Wat kan/mag ik dan best creëren, in stand houden, elimineren of aanvaarden.”

Zelf heb ik ervaren dat hier dagelijks een antwoord op formuleren effectief is en absoluut helpt bij het bewust aanpakken van je leven in al zijn dimensies.

Gezien mijn grote passie voor de systemische aanpak van veranderen, voeg ik er finaal nog graag een laatste interessante vraag aan toe om jezelf te stellen

“Wat is de prijs om te veranderen ? Wie betaalt deze prijs ?”

Tijdens de diverse coaching gesprekken deze week kwam ik herhaaldelijk tot de vaststelling dat mensen zich allerlei verhalen vertellen om hun frustratie te bevestigen. Het lukt mensen niet vaak om uit te zoomen en die vragen te stellen die eerder confronterend zijn en zo nieuwe inzichten brengen.

Zo merkte ik heel concreet eerder deze week dat een leidinggevende geen enkele motivatie meer had om haar job als manager verder uit te voeren. Hoewel zij net voor het eerst moeder was geworden en dit haar heel veel vreugde had gebracht, slaagde ze er niet in om gemotiveerd haar verantwoordelijkheid tav haar teamleden op te nemen. Ik merkte bijzonder veel beperkende gedachten die ervoor zorgden dat zij geen millimeter in beweging kwam, integendeel …ze zakte steeds dieper weg.

Telkens weer zag zij redenen waarom het niet zou lukken “ik ben reeds veertig jaar, ik zal wel niet meer kunnen veranderen”, “waar gaat de muur staan als ik opnieuw mijn voorstel zal toelichten”…Uiteraard zag ik ook dat het gemis aan familie in de huidige tijden haar zwaar viel en dit haar ook niet hielp om hierin verandering te brengen. Op de vraag of het dan niet beter was om eruit te stappen en terug als teamlid mee te werken ipv teamleader, werd het na enige tijd duidelijk dat er toch nog voldoende goesting aanwezig was om  die verantwoordelijkheid verder op te nemen tav de collega’s. Of is het loyauteit die hier speelde ? Het was alvast vlug duidelijk dat het “ego” niet de bepalende factor was die hier speelde. “Omwille van de verantwoordelijkheid tav mijn collega’s zal ik deze rol bijven opnemen”. De 6 dagelijkse vragen zullen ook haar helpen om bewust te worden van die dingen die haar in beweging kunnen brengen.

Hoe bijzonder toch wat we tijdens de coaching sessies mogen ontdekken. Dankbaar reflecteer ik zelf ’s avonds als ik mijn dagelijkse vragen beantwoord over hoe waardevol bedrijven zijn die investeren in hun medewerkers. Dan denk ik direct ook aan de score van een coachee die zichzelf deze week in 4 maand tijd van 2 naar 7 op 10 heeft gegeven voor haar beweging mbt haar ontwikkelingsdoel “assertief communiceren in groepen’. Ik vond het dan ook meer dan aangewezen om haar ’s avonds nog een mail te sturen met een dikke proficiat rond haar traject….

Indien je zelf in beweging wil komen of hierover wil reflecteren, laat het ons gerust weten. Of wil je ervaring wat systemisch werken voor jou kan betekenen ? Kijk gerust naar de agenda op de website voor de data. Op 25 en 30 januari kan je gerust nog deelnemen in Tielt.

of laten we vrijblijvend een gesprek inplannen lieve@humanarchitects.be of 0479 98 33 59

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over de verschillende programma’s rond systemisch denken? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant…