Systeemdynamiek in organisaties in Vlaanderen
Systeemdynamiek in organisaties

Lieve Picard

Lieve is talent coach, mentor en facilitator systeemdenken voor ambitieuze professionals, ondernemers en managers

Gepubliceerd op 20 december 2021

Systeemdynamiek in organisaties in Vlaanderen

Tijdens de opleiding “Systeemdynamieken in organisaties” bij het Bert Hellinger Instituut in Westbroek (Nederland), kreeg ik nieuwe inzichten in mezelf en in dynamieken die spelen in organisaties. Dit intensief traject (19 dagen) maakt dat je een bijzondere hechte en waardevolle groep vormt.

Systemisch denken in Vlaanderen mee op de kaart zetten

Naast deze inzichten krijg je ook regelmatig feedback en/of advies. Zo werd me duidelijk dat het tijd werd om aan de slag te gaan om systemisch denken in Vlaanderen een boost te geven. Het ontvangen van dit advies, was heel belangrijk. De goesting om iets te ontwikkelen kreeg duidelijk vorm. “Zomaar” aan de slag gaan met dit gedachtengoed werd vlug “voluit” gaan, met één doel, “bedrijven en werknemers in Vlaanderen ondersteunen in hun ontwikkeling vanuit systemisch denken”. Dit sluit perfect aan bij mijn missie van bij de start als ondernemer 10 jaar geleden. Samengevat : het gedachtengoed “systemisch denken” in Vlaanderen duurzaam mee uitbouwen. Heel dankbaar voor de medecursisten op de foto voor de bewustmaking.

Het Vlaams systemisch veld ?

Ik stapte in het systemisch veld in Vlaanderen en leerde diverse collega’s kennen. Het ene gesprek duurde al wat langer dan het andere. De openheid verraste me toch wel tijdens enkele gesprekken. Literatuurtips en ervaringen werden met veel passie gedeeld. Het Vlaamse systemisch veld werd letterlijk en figuurlijk zichtbaar.

Tijdens het laatste dag van de opleiding faciliteerde ik samen met een collega een systemische opstelling voor een bedrijfsleider. De ervaring, voldoening en feedback was overweldigend (understatement). …en zo begon het vuur voor het gedachtengoed van een kleine vlammetje naar een volwaardig knetterend vuur te evolueren.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders ?

Op de terugweg van het laatste blok naar België kwam de vraag in me op “wat zijn nu eigenlijk de echte verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen”. Wat maakt dat dit gedachtengoed in Nederland al langer op de kaart staat en au sérieux wordt genomen. Ik had een intensieve jaaropleiding achter de rug met uitsluitend Nederlandse medecursisten. De woorden die ik associeerde bij de Nederlandse deelnemers  klonken als “communicatief, lef om de dingen te benoemen, extravert, assertief, kwetsbaar en grote dromen”. De woorden bij mijn verbinding met Vlamingen klonken als “bescheiden, introvert, verlegen, risico avers en kleine dromen”. De persoonlijke en spontane reflectie hierbij was :  Hoe kan ik vanuit mijn missie bijdragen om Vlamingen te helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun potentieel.

Ik tikte al vlug tijdens de treinreis het nummer van de verantwoordelijke van het Bert Hellinger Instituut van Nederland en vroeg of we samen in Vlaanderen aan de slag konden gaan. Dit zou ons helpen elkaar nog beter te leren kennen en dit graag zonder té formele, complexe of strakke samenwerkingsovereenkomsten. Deze vraag werd heel enthousiast onthaald en we binnen de 5 minuten waren we het eens. Ik deelde de vraag die me bezig hield mbt de verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders en daar was precies het thema:  “potentieel”.

Heeft het met “Potentieel” te maken?

Heeft dit verschil te maken met hoe wij of zij kijken/zich verhouden tot potentieel. Interessante vraag. Over de focus van de eerste samenwerking en over de trainer, nl. Yvonne Lonis, waren we het vlug eens. Yvonne was namelijk de trainer van de opleiding die ik net had volbracht. Ik voelde meteen een fijne verbinding met haar. Yvonne is een trainer die enerzijds het systemisch gedachtengoed heel authentiek aanreikt aan de cursisten en anderzijds leeft Yvonne heel congruent van daaruit. Oprecht luisteren zonder oordeel, geloven in overvloed, problemen zien als symptomen met interessante informatie…kortom enkele van haar systemische kwaliteiten die zeer belangrijk zijn voor mezelf en mijn ambities.

Het Vlaams potentieel bekijken via systemisch denken

Als resultaat : we hebben hele bijzondere mensen mogen ontmoeten en inspireren vanuit deze focus. Coaches, bedrijfsleiders, adviseurs, Financieel directieleden, HR managers of professionals…zijn intussen enthousiast geworden voor deze ervaringsgerichte workshop waar je via “systemisch denken” naar jouw potentieel, dit van je team of je organisatie leert kijken.

Heb je er ook zin in om dit in een toplocatie te ervaren ? Wil je meer info over deze Masterclass weten? Klik dan hier. 

  • 31 januari & 1 februari 2022 (nog enkele plaatsen beschikbaar)
  • 13 & 14 Juni 2022.

Enkele feedback uitspraken van de deelnemers om jou een idee te geven van hoe het eraan toeging :

De masterclass was echt een verrijking. Veel Persoonlijke inzichten rijker waar ik mijn hele leven profijt van zal hebben. Nog nooit zo’n goede 2-daagse meegemaakt inclusief een fantastische groep.

 

💨 Voeding gehaald voor de zomer… 💨 Ideale stof om mee te nemen in gesprekken in beweging bij mijn klanten de komende maanden…

 

Mijn eerste echte introductie in de wondere wereld van het systemisch werk. Wat een bijzonder intense maar zeer boeiende ervaring was en ziezo naar meer smaakt ! 🙂

 

Onder de indruk van wat het met jou doet, hoe spontaan je in bepaalde rollen stapt en de impact bij het representeren …

 

Persoonlijke en veilige omkadering; zeer onderlegde lesgeefster; unieke ervaring om via ‘eenvoudige’ oefeningen tot de essentie te komen.

 

Deze Masterclass was alles wat ik op het moment nodig had om tot een cruciaal inzicht te komen in mijn verdere ontwikkeling. Ik ben dan ook ongelooflijk dankbaar voor deze magische tweedaagse.

 

Toen ik de uitnodiging van de Masterclass ontving, voelde het als het ware of ik werd ernaar toe gezogen. Ik mocht dit niet missen. Dit gevoel werd alleen maar versterkt naarmate de Masterclass op haar einde liep. De verbinding binnen de groep was bijzonder en dit werd mede gecreëerd door de organisator Lieve. Er werd met zachtheid ontrafeld, blootgelegd, verbonden en begeleid. Dit met de meeste zorg en oog voor emotionele veiligheid. Er was een mooie opbouw van theoretisch kader en heel veel praktijkoefeningen waardoor we de opgedane kennis konden proeven, voelen en laten inzakken. Dit is een aanrader voor iemand die wil proeven van systemisch werk en de eerste bouwstenen wil aangereikt krijgen.

 

Ik vond de Masterclass zeer intens en verrijkend. Er werd voldoende gezorgd voor veiligheid. De omgeving was ook zeer fijn. De professionaliteit en kennis van Yvonne om dit te begeleiden was top.

 

Op een hele luchtige en praktijk gerichte manier kennis gemaakt met de kracht van systemisch werk en de werking ervan in relatie tot potentieel.

Wil je meer info over de opleiding systeemdynamiek in organisaties? Klik dan hier. 

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over de verschillende programma’s rond systemisch denken? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant…

Dagelijkse vragen ?

Dagelijkse vragen ?

Dagelijkse vragen ? We stellen vast dat er momenteel heel wat mensen in beweging willen komen. We ervaren vrij veel...

Lees meer