Het onzichtbare zichtbaar maken
het onzichtbare zichtbaar maken

Lieve Picard

Lieve is talent coach, mentor en facilitator systeemdenken voor ambitieuze professionals, ondernemers en managers

Gepubliceerd op 23 december 2020

Het onzichtbare zichtbaar maken

Hoe ga je aan een medisch team, dat interesse heeft in mijn vak “systemisch coachen”, in 20 minuten toelichten waarmee ik intussen 12 jaar bezig ben. Een uitdaging en tegelijkertijd een fijne uitnodiging om in een notendop samen te vatten waarover het gaat. Een interessant verhaal zowel voor de artsenpraktijk als organisatie of voor hun patiënten die met mogelijke vragen worstelen in hun privé of professioneel leven.

  • We kijken naar onbewuste patronen en dynamieken die binnen een organisatie/familie aanwezig zijn en maken deze zichtbaar.
  • We zoomen vooral uit en gaan voor het welbevinden van het hele systeem.
  • We onderzoeken mogelijke invloeden vanuit de familie/organisatie geschiedenis en het verband met de vraag van nu.

Deze aanpak kan helpen bij tal van vragen, zoals vorige week toen we het hadden over “hoe zit het nu met de relatie tussen mijn vrouw en mezelf”. “Het stroomt intussen beter en tegelijkertijd wil ik graag inzichten over wat er mogelijks nog allemaal speelt en wat we niet direct/meer kunnen zien”. En ja, we hebben bijzondere informatie naar boven gehaald. Zelfs informatie waar we nog lang over kunnen reflecteren. En toch gaan we deze inzichten laten zakken/ incuberen, zoals wij dit dan noemen.

Tevens hebben we onderzocht wat er allemaal speelt bij het gezin als iemand de definitieve professionele stap naar het buitenland wil zetten. De onderlinge afstemming tussen de kinderen, de aantrekkingskracht van het land, de focus op harmonie,…kortom, vrij veel informatie om tijdens de komende eindejaar periode te laten bezinken.

En wat als we kijken naar de relatie tussen vader en dochter, wat maakt dat het is wat het is. Maw, waar is de verbinding verstoord geraakt, welke patronen zijn hier aanwezig en wat kunnen we hieruit leren. De impact van de opvoeding van de vader op zijn potentieel om te verbinden, werd heel erg zichtbaar. En nog zoveel meer…Tranen zijn vaak een teken dat er iets geraakt is in het individu waardoor een proces op gang wordt gezet.

We kijken uit naar januari om met nieuwe vragen aan de slag te gaan. Soms krijgen we abstracte vragen van raden van bestuur “laten we eens kijken naar de markt en aanschouwen waar we momenteel geen rekening mee houden”. Hoe sterk kan dit zijn als je hiermee op het einde van het jaar of het begin van een nieuw jaar jezelf laat verrassen door het onzichtbare zichtbaar te maken.

Heb je ook interesse om dit te ervaren samen met ander geïnteresseerden of wil je dit liever in een individuele sessie, laat het gerust weten lieve@humanarchitects.be of 0479 98 33 59

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over de verschillende programma’s rond systemisch denken? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant…